Inspectie stelt ernstige tekortkomingen bij zorgvilla De Luchte in Lochem

dinsdag 13 november 2012, Tijd 12:21 uur

Op een groot aantal vlakken schiet de zorg in zorgvilla de Luchte in Lochem ernstig tekort.  De Inspectie heeft een onaangekondigd bezoek gebracht aan de zorgvilla in Gelderland en deze tekortkomingen geconstateerd. De Inspectie  heeft actie ondernomen na klachten van medewerkers over het in hun ogen slechte zorgklimaat in zorgvilla De Luchte in Lochem.

De Inspectie heeft de directie een ultimatum van een week gesteld om maatregelen te nemen en diverse misstanden op te lossen.  Cliënten worden onmondig behandeld. Er zijn problemen met de medicijnverstrekking, cliënten kunnen zich verslikken en zorgverleners weten niet adequaat te reageren, zijn onvoldoende opgeleid.  Verder is de brandveiligheid niet op orde en is de aansturing van de medewerkers minimaal.

Belemmering Sociaal leven

Zorgvilla De Luchte verleend zorg aan 14 ouderen met psychogeriatrische problemen en lichamelijke klachten. De cliënten zelf hebben er geen inspraak in het zorgplan, dit wordt alleen met de familie van de client besproken, zelfs als de cliënten volledig wilsbekwaam zijn.

Omdat de buitendeuren van zorgvilla De Luchte permanent zijn afgesloten, kunnen cliënten, familieleden en hun bezoek niet zelfstandig het gebouw in of uit. Dit wordt door cliënten ervaren als een grote  belemmering van hun sociale leven. De Inspectie eist dat per direct cliënten niet tegen hun wil achter gesloten deuren zitten. De directie moet met een urgente oplossing komen.

Brandveiligheid niet op orde

Er is in de zorgvilla maar één trap als vluchtroute aanwezig. Cliënten kunnen niet van de eerste en de tweede verdieping het pand te verlaten. De deuren van een aantal appartementen zijn in sommige gevallen niet door de medewerkers van buitenaf te openen, wanneer de client de deur binnen op slot heeft gedaan. De Inspectie vindt dit totaal onverantwoord. Er dienen per direct maatregelen te worden genomen en de Inspectie komt binnen enkele weken voor een controle bezoek.

Auteur: Karel de Vries, redactie Zuster Jansen